Startsida_Loggan2-2.gif

MJUK BETONG 

Historia_JohanSvD.jpg

Historia_GreyBoxSpecial.gif Historia_Iris.jpg

Det började för 25 år sedan

JOHAN ALEXANDERSON, doktor i betong och Christer Marking, civilingenjör, grundade Johans Golv AB år 1995. Företaget bytte namn till Mjuk Betong AB 2016. Men det började redan i slutet av 80-talet då Johan utvecklade ett lättflytande, pumpbart industrigolv på polymercementbasis. Golv med denna unika polymercementbas blev mycket bra, inte minst p g a polymeren (plasten), som gör golvet elastiskt och mycket behagligare att gå och stå på än ett vanligt betonggolv. Golven blev gråtrista i färgen varför Johan prövade att tillsätta färgpigment. Vissa oregelbundna färgskiftningar och andra mindre önskade effekter uppstod dock.

Patenterad platta i Mjuk Betong

Johan kom i kontakt med Mattias Ljunggren, numera välkänd möbeldesigner. Mattias gjorde sitt examensarbete på Konstfack på färgade betongplattor. Hans plattor var mycket vackra, men rätt tjocka och hårda eftersom de var gjorda av vanlig betong, dessutom otympliga att producera. Johan testade att använda sin industrigolvmassa till att göra tunna, genomfärgade plattor och engagerade Mattias att starta de första trevande försöken.

Den första prototypen av plattorna blev mycket lyckad, med fina färgvariationer som resultat av den hantverksmässiga tillverkningen. Genom att Christer, som är maskiningenjör, tog sig an produktionsmetodiken kunde en ny produkt skapas vilken beviljades patent.

Verkstad på Tyresö

Ett samarbete med Gunnar Jonsson och de duktiga hantverkarna på GM Teknik inleddes för att underlätta produktionen vartefter beställningarna ökade. GM Teknik och Mjuk Betong AB arbetar idag tätt samman för att kunna leverera handtillverkade produkter i Mjuk Betong. Verkstad och kontor finns i Tyresö där även kunder är välkomna att besöka företaget för att se hur produkter av den Mjuka Betongen tillverkas.

Stockholm, London, Los Angeles

Johans Golv har sedan 2005 ställt ut på Stockholm Furniture Fair där svensk och internationell press har uppmärksammat detta unika material. Den internationella designtidningen Wallpaper är en av många tidningar som har skrivit om Johans Golvs produkter. En redaktionell helsida med ett badrum helt klätt med den Mjuka Betongplattan Drop sågs av många läsare vilket resulterat i flertalet utländska beställningar. Nu har den nya restaurangkedjan 1910 ritad av arkitekten Suzi Todd på Absolute Design väggar dekorerade med betongplattan Drop på sina restauranger runt om i England. I London har arkitektbyrån Modus Workspace använt Drop på väggarna i toaletter och badrum i företagsmiljö. Andra produkter från Johans Golv som bland annat de stora betongbänkarna på Svenska Dagbladet har också synts i pressen.

Nya produkter

Den Mjuka Betongen och företagets hantverksmässiga tillverkning har många fördelar som kunnat användas på ett gynnsamt sätt för att utveckla nya produkter. Både egna idéer och impulser utifrån leder till att en mängd nya produkter tas fram – bänkskivor, bord, väggplattor, sittbänkar med mera. Det senaste är små badrumsprodukter för Iris Hantverk. Mjuk Betong AB, som företaget numera heter, ser med spänning fram mot nästa 20-årsperiod!

Historia_DropIllustration.gif

MJUK BETONG AB   +46 (0)70 735 23 06  INREDNING I MJUK BETONG